DIGIarena.e15.cz

Co byste si měli rozmyslet, než se vrhnete na profesionální fotografii


Alešak  |  29. 01. 2017 14:12  |  [62.209.230.xxx]

Nechci se dotknout autora článku, ale tento článek mi připadá poněkud zbytečný. Jestli někdo uvažuje o profesionální dráze fotografa, tak všechno co tu bylo řečeno by měl vědět a znát. A pokud nezná a přesto se míní focením živit, tak ho tento článek k tomu nepřipraví a ani od toho neodradí a tu "hubu" si musí rozbít sám...

Odpovědět  |   | 
Adolf  |  30. 01. 2017 09:54  |  [212.47.30.xxx]

Já myslím, že profesionální fotografové nejsou už vůbec potřeba. Každý si dnes všechno může vyfotit na mobil a je to to samé. Tohle "řemeslo" brzy úplně zmizí z povrchu zemského.

Odpovědět  |   | 
kazeasch  |  30. 01. 2017 10:34  |  [85.93.115.xxx]

Svatá pravda. Stačí porovnat 150k mobilních fotek ze svatebního alba na FB, a 20 fotek z téže akce nafocených profesionálem. Je to uplně stejný a navíc ten fotograf dá jen 20! fotek, u kterých se ani žádná tetička nezačne nudit, protože tam prostě není ta stejná fotka 200x.

Odpovědět  |   | 
Jans  |  31. 01. 2017 00:21  |  [89.177.117.xxx]

špekáčky za 150,-Kč za kg nejsou už vůbec potřeba. Každý si dnes může dát špekáček za 40,-Kč za kg a je to to samé Ano, fotografické řemeslo mizí z povrchu zemského úměrně s přibýváním povrchnosti člověka . . .

Odpovědět  |   | 
fotič  |  31. 01. 2017 11:38  |  [89.102.18.xxx]

Vývoj techniky je neúprosný. Co bylo dřív možné jen se ,,superprofi" vybavením, (foťák, chemie, temná komora, filmy a papíry), dokáže dnes kdekdo s běžnou komercí. Co bylo s chemickou fotografií řešitelné jen obtížně, nebo vůbec, zvládne dnes průměrný editační SW levou zadní. Takže, pokud bych se dnes chtěl fotografováním živit, bude to spousta práce a starostí za velmi málo peněz. Jo, ještě tak semtam nějaký meloušek za pár drobných na ruku, ale dělat na živnosťák?!? Ani náhodou!

Odpovědět  |   | 
kazeasch  |  03. 02. 2017 10:09  |  [85.93.115.xxx]

Jenže o technice focení není. Vycvičené oko fotografa, cit pro kompozici a umění postprodukce techickými parametry nenahradíš.

Dobrej fotograf ti udělá fantastickou fotku i krabicí od bot (doslova). Běžnej cvakač kterýho fotka vlastně ani nezajímá pořádnou fotku neudělá ani když mu dáš do ruky Hasselblad za mega.

Odpovědět  |   | 
radd  |  06. 02. 2017 02:40  |  [188.246.111.xxx]

Nikdo na tvoje vycvičený oko zvědavý není. Když chceš prodat, musíš udělat co se bude líbit, i kdyby to měla být pitomost. Tyhle slátaniny co píšeš jsem žral tak před 10 lety, tehdá to snad byla i pravda ale už si to přesně nepamatuju.

Odpovědět  |   | 
kazeasch  |  07. 02. 2017 08:13  |  [85.93.115.xxx]

Jenže tady nikdo nemluví o mě. Já nejsem profesionální fotograf, ale pouhý hobík, který se snaží dělat dobré fotky. A proto tak nějak vím, jaký je rozdíl mezi fotkou od cvakače kterého fotka nezajímá, od nadšence který se snaží fotit správně, a od fotografa který skutečně fotí správně. Ale samozřejmě že profesionál nutný není, pokud někdo opravdu fotit umí, a je dost blbej na to aby nafotil třeba tu svatbu zadarmo, tak proč ne.

Konec konců ti to ale nikdo nenutí a volba mezi fotografem s adekvátními znalostmi a vybavením, a tetičkou s mobilem za 3k která ví o focení vše, od zmáčkuní spouště až po nahrátí milionu stejných fotek na FB, je nakonec na tobě.

Odpovědět  |   | 
fotič  |  07. 02. 2017 11:53  |  [89.102.13.xxx]

Odjakživa platí, že kdo platí, ten poroučí. Takže pokud vyprodukuješ ,,kvalitní umění" (jde o velice relativní pojem, závislý na osobním vkusu každého soudruha, proto ty uvozovky), které se zákazníkovi nebude líbit, máš prostě smůlu. A račte si také všimnout ještě jedné věci. V dobách mého mládí jsme obdivovali tvorbu Sudka, Sitenského, Hájka a dalších, ale v drtivé většině šlo o knihy, nebo fotky v časopisech, čili výstupy, prošlé sofistikovaným postprocesingem! Pokud by stejným postprocesingem prošla fotka z mobilu, těžko někdo pozná rozdíl.

Odpovědět  |   | 
fotič  |  31. 01. 2017 11:40  |  [89.102.18.xxx]

Kvalitní špekáčky, když víš kde, se dají sehnat i za 30 Kč/kilo. Ale opravdu musíš vědět, kde a v Praze se o to ani nepokoušej.

Odpovědět  |   | 
kazeasch  |  03. 02. 2017 10:07  |  [85.93.115.xxx]

Jako že kvalitní špekáčky jsou levnější než shitové maso? Leda že by byl řezník uplně vypatlanej a prodával za zlomek nákladů.

Odpovědět  |   | 
fotič  |  07. 02. 2017 11:47  |  [89.102.13.xxx]

Měl by sis dát, než něco napíšeš, trochu práce a zjistit si něco o tom, jaká je cena výchozího produktu, (např. mléko za 9 Kč litr) a co vše se na ni nabalí, než ten produkt koupíš. Takže jde o to, umět nakoupit dřív, než se k základní ceně přibalí různé marže, DPH a t. d.

Odpovědět  |   | 

Jeste ze to mam jen jako konicek .. asi by se mi to znechutilo celkem rychle.

vitavecera.cz

Odpovědět  |   | 
Petr a Jarmouš Luňákovi  |  29. 01. 2017 21:22  |  [82.145.222.xxx]

No ty hlavě děláš pr Nikonu a vůbec to není poznat

Odpovědět  |   | 
Petr a Jarmouš Luňákovi  |  29. 01. 2017 21:21  |  [82.145.222.xxx]

Hlavně si nechte poradit od Petra. Musíte prostě vědět že 300mm Olympus nemusí být úplně 300

Odpovědět  |   | 
Radek71  |  30. 01. 2017 07:09  |  [85.71.108.xxx]

Nevidim tam to hlavni a jediny poradne dulezity a z niceho nevyplyvajici, narozdil od rad v clanku. A to, ze pri prestupu na profesionalni drahu by mel mit clovek uz v ramci privydelku 30-50% zakazek a prijmu, ktere si naplanoval. Predstava, ze delam dispecera v CSAD Kraliky a "moc pekne fotim" a od 1.7. budu fotograf je obskurni. Uspech maji lidi, co uz davno do vody skocili, pouze je obtezuje chodit do predchozi prace, protoze jim to brzdi ksefty, pokud to tak neni a nekdo si mysli, ze ksefty sezene az pojede na full na zivnost, tak to at rovnou nedava vypoved. Mimochodem, nejlepsi je mit volnou praci v saturovanem oboru, klasicky projektant, kde si muzu nabrat prace kolik zvladnu a kdyz si to naberu, tak to muzu udelat kdykoli (klidne o den pozdeji, kdyz prijde rychla zakazka) a pri tom fotit, coz je narocne na dodrzovani terminu. Takto skladane prijmy jsou parada a navzajem se to doplnuje. Kamarad takto dela pruvodce, v lete si toho nabere tretinu nez v zime a terminy sladi s skutecnosti, ze bude treba 5 nebo 15 dnu mimo.

Odpovědět  |   | 
kazeasch  |  30. 01. 2017 10:43  |  [85.93.115.xxx]

A ono hlavně hezky fotit moc nestačí. To je pak člověk "pouhý umělec" a jak známo, umění je hladové. Celkem hezky o tom někde vyprávěl pan Březina. Tuším říkal že dělá max 5 zakázek ročně, ale v žádném případě ne takovým způsobem, že by v sobotu měl fotit svatbu a v pátek se se snoubenci vidí poprvé. Takže z jeho práce nakonec toho focení až tolik není, ale díky přípravám a častým setkáním před samotnou svatbou je výstup excelentní a na fotku nikoho nezdrží déle jak na pár vteřin, takže se vyhne i klasickému nepříjemnému: "Tak, teď se mi postavte tady, nevěsta dopředu, támhle paní vzadu kousek doleva, vy se posuňte, ..." A po hodině příprav kdy už jsou všichni otrávení vznikne cosi, co nejvíc připomíná školní fotku. (A ano, jak někdo psal výše, to už se to pak může rovnou nafotit mobilem a fotograf netřeba)

Odpovědět  |   | 
Gustavo Woltmann  |  30. 01. 2017 19:17  |  [37.48.5.xxx]

být profi fotografem je náročná činnost. Obzvlášť pokud fotíte svatby. Gustavo Woltmann

Odpovědět  |   | 


Posílat příspěvky e-mailem na adresu: Přihlásit k odběru