Fotografování jídla je stále populárnějším žánrem a alespoň jednou to vyzkoušel každý z nás. Aby však jídlo vypadalo lákavě, je žádoucí aby probudil snímek maximum našich smyslů a vzpomínek, k tomu může mimo jin sloužit i zachycení páry, která se line z horkého jídla.
Na základě expozičních pravidel si vcelku snadno odvodíte, že pro zachycení páry bude třeba delší čas, který umožní její prokreslení na scéně. A právě tohle je velmi důležitý postup, který by měl usnadnit nový patent od Nikonu – patentované zařízení by mělo být schopno detekovat kouř či páru a sníh na scéně za pomoci infračervených senzorů, originální popis patentu je následovný:
- Get the temperature distribution image by the infrared thermography
- And measuring the temperature of the subject and the outside air temperature
- If there is a temperature difference, it is determined that steam and cool air is generated to synthesize the captured image with the captured image and a flash is not used with flash
- Steam and cool air is emphasized by the scattering of light If you use the flash
zdroj: The New Camera